Ideja o društvu je začela nastajati v letih 2000-2002 z razlogom, da bi lahko organizirali vaško javno prireditev Laški sejem, ki se v preteklosti že odvijala v vasi, zadnji dve desetletji pa je zamrla.

Prve akcije glede ponovne organizacije sta začela Hilarij Leban in Henrik Ajdišek, Bojan Filipič pa je to stalno podpihoval. Ideji sta bili pravzaprav dve: društvo kvartopircev ali društvo ljudskih godcev. V tistem času se je v naših krajih začelo množično učenje igranja diatonične harmonike in tako smo ob določenem času imeli že preko 20 učencev s širšega področja okoli nas. In tako je kar naenkrat Bojan Filipič vprašal: »Kaj se sliši bolje, da Laški sejem organizira društvo kvartopircev ali društvo ljudskih godcev?« Odločitev je bila na dlani.

Junija 2002 je bil ustanovni občni zbor Društva ljudskih godcev Stari meh Lazec pri Lebanovih v garaži, kjer je še sedaj sedež društva.

Namen društva je bil organizacija Laškega sejma in občasno druženje. Kmalu se je začelo kazati, da smo bili v rahli zmoti. Vseskozi se nam je pridruževalo vse več simpatizerjev in nam enako mislečih, s tem pa so prihajale nove in nove ideje o naši dejavnosti.

V času od ustanovitve do danes se je v društvu marsikaj spremenilo. Zamenjalo se je vodstvo, povečal se je obseg prireditev, zelo se je povečalo članstvo, poleg tega pa smo v našem okolju postali razpoznavni, kar nam je še v posebno čast.

Konec leta 2011 je bilo v društvu že preko devetdeset članov, skozi sezono pa organiziramo koledovanje po vaseh od Lazca do Sovodnja, pogostitev žena članov društva za osmi marec, ples – koncert v Otaležu, kresovanje v Lazcu, Laški sejem, silvestrovanje, priložnostne delavnice in predavanja. Vsako leto organiziramo tudi enodnevni izlet. Letno imamo pet do šest gostovanj na raznih prireditvah po Primorski. Na gostovanja odhajajo naši frajtonarji posamezno, pa tudi ansabel DLG Stari meh Lazec, ki že več let pridno vadi stare viže.

Leta 2007 smo začeli delati tudi z našimi najmlajšimi. Organiziramo razne delavnice, kot so izdelovanje voščilnic za osmi marec in podobno. Za nadaljnje delo z otroki pa bo vsaka ideja dobrodošla.

Društvo vse od odprtja vaškega središča Lazec jeseni leta 2014 skrbi, da objekt živi. V ta namen se v njem dogaja polno aktivnosti, od pilatesa dvakrat tedensko, do vaj harmonikašev ob koncu tedna, vrata pa so odprta tudi vsem tistim, ki bi prostor želeli najeti za kakšne športne ali druge dogodke. Ob tem moramo poudariti, da je v objektu tudi precej opreme, ki jo je društvo zadnja leta pridno kupovalo in služi tako za namene najemnikov kot tudi za delovanje društva. Tu naj omenimo kuhinjo z vso pripadajočo opremo (žar, štedilnik, hladilnik, ogrevalne posode, mizo za namizni tenis, televizijo), zunaj pa še igralna površina za različne športe.

Društvo se tudi v zadnjih letih širi, stalno vlagamo v opremo vaškega središča in skrbimo za pripravo dogodkov skozi celotno leto.

Vsi, ki to berete in se vam društvo zdi zanimivo, se nam pridružite. Naši člani so doma od Ljubljane pa do Goriških brd. Veseli smo novih članov pa tudi priložnostnih obiskovalcev. Pridite na obisk, zagotovo se boste dobro počutili v naši družbi.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Podatki o društvu:

Društvo ljudskih godcev Stari meh Lazec
Lazec 15
5282 Cerkno

Davčna številka: 13906828

Transakcijski račun: SI56 1915 7501 1689 859 (Deželna banka Slovenije)

Vodstvo društva:

Predsednik: Damjan Tušar (GSM: 041 916 887)

Podpredsednik: Matej Kofol (GSM: 031 565 204)

Tajnica: Marija Golja (GSM: 031 816 869)

Blagajnik: Henrik Ajdišek (GSM: 040 801 887)

Člani upravnega odbora:

Vanessa Tavčar

Adam Golja

Aleš Zajc

Miran Kofol

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Prenos datotek

Datoteke prenesete s klikom na posamezne povezave:

Logotip društva (mali)
Logotip društva (veliki)

Statut društva
Pogodba o reklamiranju (izpolnjeni obrazec nam pošljite po navadni pošti)
Pristopna izjava (izpolnjeni obrazec nam pošljite po navadni pošti)